De een heeft nog nooit een bench gebruikt terwijl de ander er niet zonder kan. Hoe zit het nu met benchtraining bij puppy’s? Is het noodzakelijk of kun je ook
Wanneer mag een pup bij andere honden?
Je zit met smart te wachten totdat je je nieuwe pup mag ophalen. Een bench, voeding en vlooienbescherming: je hebt alle puppy benodigdheden in huis gehaald. Ben je er nu helemaal klaar voor? Zo goed als! Als je andere honden of huisdieren hebt, is het slim om na te denken over hoe je de nieuwe pup gaat introduceren. Want je wilt natuurlijk wel dat dit goed gaat. Maar wanneer mag een pup bij andere honden? Is dit gelijk vanaf het begin? En hoe pak je dit het beste aan? Hieronder geven we antwoord op al je vragen.
Vanaf wanneer mag een pup bij andere honden?
We raden je aan om een pup bij andere honden te introduceren wanneer deze vaccinaties heeft gehad en beschermd is tegen verschillende ziekten, zoals hondenziekte en hepatitis.
Vaak krijgt een pup rond zes, negen en twaalf weken vaccinaties. Je mag je pup al eerder ophalen van de fokker, al rond acht tot tien weken. [1] Dan ben je echter zelf verantwoordelijk voor de derde en laatste vaccinatie. Je kunt ook tot ongeveer twaalf weken wachten, dan is de pup volledig gevaccineerd en kun je hem veilig introduceren aan andere honden.
Je kan de pup ook eerder bij andere honden introduceren, dus wanneer hij nog niet alle vaccinaties heeft gehad. Wees dan wel voorzichtig en neem je pup nog niet overal mee naar toe om infecties te voorkomen.
Vind hier alle tips voor een soepel start met je pup!
Hoe kan je je pup het beste introduceren?
Je pup is gevaccineerd en je mag deze gaan ophalen bij de fokker. Spannend! Voordat je in de auto stapt, is het belangrijk om na te denken over hoe je de pup gaat introduceren aan je andere honden. Hoe pak je het aan? Wij hebben enkele tips.
- Neutrale en rustige omgeving
De puppy zat in het nest met zusjes en broertjes. Hij is dus al een beetje gewend aan andere honden. Toch is het belangrijk om een rustige en neutrale omgeving uit te kiezen voor de eerste ontmoeting met andere honden. Dit kan gewoon in huis zijn, maar ook in de tuin. Zorg ervoor dat er niet al te veel mensen bij aanwezig zijn.
- Let op de lichaamstaal
De lichaamstaal van honden spreekt boekdelen. Houd de lichaamstaal van de puppy goed in de gaten en breek de ontmoeting tijdig af wanneer de pup erg bang is of zich ongemakkelijk gedraagt.
- Onder begeleiding
Blijf er altijd bij wanneer je puppy andere huisdieren gaat ontmoeten. Houd de puppy altijd aangelijnd. Zo kun je direct ingrijpen, mocht dit nodig zijn.
Een pup introduceren aan andere huisdieren
Heb je geen honden maar andere huisdieren waar je je nieuwe pup aan wilt introduceren? Honden en katten kunnen heel goed met elkaar leven; ze kunnen zelfs de beste vriendjes worden. Echter, om dit effect te bereiken, is het belangrijk dat je ze op de juiste manier kennis laat maken. De eerste ontmoeting is namelijk bepalend voor de relatie tussen de twee huisdieren.
Ook nu is het belangrijk om een rustige, neutrale omgeving te kiezen voor de ontmoeting. Wanneer je al een kat thuis hebt en je besluit om er een puppy bij te nemen, moet de hond de ruimte van de kat respecteren. Het is dan ook belangrijk om een ruimte voor de kat te creëren waar hij naartoe kan ‘vluchten’.
Zorg dat je de puppy aan de lijn houdt tijdens de eerste ontmoeting zodat je makkelijk kunt ingrijpen. Bovendien hoeft de introductie niet lang te duren; de huisdieren kunnen namelijk snel overweldigd raken. Om beide dieren aan elkaar te laten wennen, kan je korte ontmoetingen herhalen. Doe het stapje voor stapje.
Socialisatietraining tijdens puppycursus
Nu heb je het antwoord op de vraag: wanneer mag een pup bij andere honden? We raden aan om de hond eerst volledig te laten vaccineren voordat je deze introduceert aan andere honden en huisdieren. Vervolgens kies je een rustige omgeving waarin je de honden elkaar onder begeleiding kunt leren kennen.
Socialisatie van een hond is erg belangrijk. Door de hond kennis te laten maken met andere honden, huisdieren, mensen en situaties voorkom je dat de hond angstig wordt. Ook voorkom je gedragsproblemen op latere leeftijd. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de socialisatie. Meer weten? Een groot deel van onze online puppycursus bestaat uit socialisatietraining. Zo leer je hoe je jouw pup kunt laten wennen aan nieuwe omgevingen, mensen en andere honden. Lees hier wat je nog meer leert op de cursus.
Bronnen:
[1] https://www.welkoop.nl/advies/wanneer-pup-uit-nest#